green-shop-interior-title-bonnie-and-buttermilk

Bonnie & Buttermilk: En passion för mönster

När du går in på Bonnie & Buttermilk välkomnas du av slående färger blandat med mönster, vilket genast får dig på bättre humör. Butikens ägare, Eike Braunsdorfs och Katrin Petschs, arbete präglas av glädje vilket inte är svårt att missa. Mjuka kuddar tillsammans med storskaliga blommiga- och geometriska tryck ligger på träbordet medan klädesställen visar upp en perfekt blandning av vibranta kläder. Butiken är dessutom fylld med massvis av växter som ger butiken ännu mer liv.

“Det är viktigt att göra det du tror på och verkligen följa din passion. Om du verkligen längtar efter något, så är det en bra och framgångsrik affärsidé...du kan inte lägga av med det eftersom det är det du vill göra.”

De träffades ungefär tio år sedan: Eike arbetade i en tygaffär och Katrin var en av hennes kunder. De klickade direkt tack vare deras gemensamma kärlek till design. De började trycka tyger i små omgångar, som de använde för att skapa kläder åt deras barn. De samlade även på vintagetyger genom att köpa små kvantiteter från loppmarkander som de sedan sydde ihop för att skapa stora täcken.

Duon öppnade en webbshop som erbjöd kvinnomode och efterfrågan växte väldigt snabbt. I början producerades alla deras skapelser i Katrins lägenhet.

“ Vi jobbade i mitt köp, i mitt vardagsrum...det fanns tyg överallt, tyg, tyg, tyg.”

Så småningom flyttade de in i ett litet arbetsutrymme som var ungefär 50 kvadratmeter i storlek, dock insåg de snabbt att mer utrymme behövdes. Med sex eller sju anställda som klippte, sydde och packade beställningar, utöver tygbuntarna, var det fullt hus. Så de flyttade till ett loftutrymme där de stannade i tre år.

Förra året flyttade Eike och Katrin in till deras nuvarande plats på Kollwitzstrasse i Berlin. Den översta våningen är själva butiken där kunder kan strosa runt och titta på- samt handla från de olika kollektionerna. Mittenvåningen syns från utsidan vilket gör att kunder därmed kan se källar-arbetsytan, där anställda förbereder tryck, mönster och tyger. Kundernas nyfikenhet väcks ofta av detta, vilket gör att de kommer in i butiken.

Katrin och Eike designar alla deras tryck och möster själva, medan tyget sys och trycks i Tyskland. För duon är den kreativa självständigheten det bästa med att vara företagsägare.

“Det är toppen, vi kan ha en idé gällande ett tyg, ett mönster, färger och enkelt kan rita det och få det tryckt på vårt egna tyg - för en klänning, för en topp, för en hoodie… det är något som är väldigt kul.”

Att driva ett företag innebär också att man stöter på ett flertal dagliga utmaningar. Det tog ett tag för delägarna att hitta rätt personal att jobba med, allt från sömmerskor till tryckare.

Förvånansvärt mycket tid kan även spenderas på att jobba med små-, ofta byråkratiska, uppgifter som att hantera beställningar, fakturor, mails etc. Det kreativa arbetet hamnar i skymundan som resultat av detta: kvinnorna kommer hem på eftermiddagen och när deras barn har lagt sig, börjar de designa och rita.

Eike och Katrin fokuserar i nuläget på att stärka förhållandena med kunder samt lansering av kollektioner. I framtiden hoppas de kunna ha sin design tryckt på nya objekt och material, så som tapeter, keramik, sängkläder och mer.

Katrin och Eike började använda deras PIN+ PIN+ kortterminal strax efter att de hade öppnat sin butik i Kollwitz-kvarteret. De är glada över att kunna erbjuda sina kunder bekväm betalning. De är dessutom nöjda med att kunna följa upp sina affärer genom att granska transaktioner i försäljningshistorikssektionen i SumUp-appen.

“Det finns så många personer som betalar med kort, ingen betalar kontant… Vi tror att många kunder inte skulle handla om de inte kunde betala med kort.”

Blog author

Christine Lariviere